Photos by Banjarconverto on Buzznet

Thursday, February 21, 2008

GeForce 9600 GT is launched!

Weird, because I just posted an entry about 9600 GT a few days ago. Anyway, today marks the official launch of 9600 GT from NVIDIA. For 9600 GT reference card, this is the spec:

GPU : G94 (D9M) at 65 nm
No. of stream processor : 64
No. of ROPs : 16
Core Clock : 650 MHz
Shader Clock : 1625 MHz
Memory Clock : 1800 MHz
Memory Onboard : 512 MB (not sure about any 256 MB flavour)
Memory Subsystem : 256-bit
Memory Bandwidth : 57.6 GB/sec
Texture Fill rate : 20.8 Gigapixels/sec
Power consumption : 95 W (6-pin power connector required)

From the specs, it looks like a very attractive graphics card, with price tag of $170-$190.

Expect streams of reviews around the net soon.

edited: Flocks of reviews have just emerged. Take a look at:

AnandTech
Guru3D
Elite Bastards
PC Perspective
Legit Reviews
Hot Hardware

On another note, as a pre-emptive strike against 9600 GT launch, AMD slashed the price of HD 3850 and 3870 down to $169 and $189 respectively. It's gonna be a fierce war between NVIDIA and AMD in the midrange sector indeed. Take your pick, gamers!

6 Comments:

At 11:32 AM, February 24, 2008 , Blogger suesamsudin said...

Sesungguhnya membaca blog ini seperti membaca tulisan tamil yg su x fhm sepatah habuk...huhuhu...
hahahaha..pompuan majoriti camni kan...so m acceptable lah kn... :)

 
At 9:33 AM, February 25, 2008 , Blogger banjarconverto said...

kekekekee..kelakarla sue ni..yela, memang susah nak faham kalau tak biasa dgn graphics card.

it's ok, you don't have to understand everything.. :)

 
At 7:58 PM, March 03, 2008 , Blogger Aziah said...

betul la..rasa cam baca bahasa sanskrit yg dalam gua tu. Cuba nak paham tapi sampai ke sudah, tak paham paham gak.

Ehmm..graphics card tu apa? macam manila kad yea?

 
At 10:09 PM, March 03, 2008 , Blogger banjarconverto said...

aiseh man,

suda 2 orang marka baca ini blog pun tara faham, ini macam ane kena bagi satu short tutorial menggenai apa itu 'graphics card' itu macam..

Senang aje: okeh, satu soalan: monitor PC kita kena sambung kat bahagian mana kat PC? Kita kena connect monitor kat 'graphics port' kat bahagian belakang PC tu, kan.
Kalau tak tau, cuba lihat kat blkg PC anda, kat mana monitor tu dicucuk.

Okay, graphics port tu sebenarnya bersambung ke chip graphics didalam motherboard. Chip inilah yang proses imej untuk dipapar ke skrin monitor. Kalau chip ni rosak, PC kita takkan boleh hidup sebab takleh display apa2. Tak caya? klau tak caya, tanya saya...heheheh

Dalam dunia yang fana ini, ada 2 jenis graphics adaptor,(1) jenis built-in atas motherboard, (2) jenis add-on, yakni kena tambah kedalam PC.

Jenis yang ke (2) itulah yang saya panggil 'graphics card'. sebab kita plug in card tuh ke atas motherboard tu: tujuannya untuk menambahkan keupayaan PC kita dlm memberikan grafik yang cantik. Ini banyak berlaku bagi orang2 yang kuat main game kat PC.

Jadi, blog saya ni berkenaan graphics card yang gamers guna untuk main game gempak2 kat PC mereka. Percaya atau tidak, graphics card yg gempak boleh mencecah lebih RM2K?

Kdg2 saya bercerita gak pasal game yg saya main, sebab ada related dgn graphics card. Saya jugak buat review pasal cards tuh, dan berita2 terbaru ttg graphics card.

Itulah ceritanya. That's all bebeh...

( I gerenti you all tetap tak faham punya..muahahahahaha...)

 
At 10:29 PM, March 04, 2008 , Blogger Aziah said...

Eh..sapa kata I tak paham? I dah paham lah. Contohnya:-

Motherboard tu konon konon cam mak kita atau mak orang lain main skateboard kan. Ha! tu la..sapa kata pompuan tak paham mende mende nih...

Kitorang lagi advanced lah!! wakakaaa.....

 
At 9:55 AM, March 05, 2008 , Blogger banjarconverto said...

haahhh..itu macam kaa?

ya ammpuuunnnnnnnnn...!!!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home